iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Maślane ciasteczka ze stempelkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatne w smaku i zapachu ciasteczka u mnie w wersji ze stempelkiem, ale bez niego też wyglądają i smakują wybornie.

Maślane ciasteczka ze stempelkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślane ciasteczka ze stempelkiem

 

  • 25 dag masła
  • 30 dag mąki tortowej
  • 10 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Maślane ciasteczka ze stempelkiem
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać jajko, sól i przesianą mąkę na koniec dodać aromat cytrynowy. Przygotowane ciasto wstawić na minimum 2 godziny do lodówki po tym czasie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wyciąć krążki z ciasta i na każdym odcisnąć wzór stempelka. Przed odbiciem wzoru stempelek delikatnie zanurzyć w mące po odciśnięciu bardzo ostrożnie przy pomocy pędzla zmieść nadmiar mąki i ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st około 10 minut do momentu zrumienienia brzegów ciasteczek.
Maślane ciasteczka ze stempelkiem
Ciasto po wyrobieniu dobrze schłodzić w lodówce.
Maślane ciasteczka ze stempelkiem
Z ciasta wyciąć krążki i odcisnąć na nich wzór.
Maślane ciasteczka ze stempelkiem
Pedzlem zmieść nadmiar mąki z ciastek.
Maślane ciasteczka ze stempelkiem
Ciasteczka ułożyć na blaszce i upiec na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka