Sposób przygotowania:
Ciasteczka teoretycznie bez pieczenia
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone masło lub margarynę oraz żółtko i odrobinę zielonego barwnika. Szybko zarabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka o średnicy większej niż podstawa ciasteczek kokosowych. Pieczemy w 190 st przez 15 minut. Studzimy.
Masa kokosowa:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko skondensowane i dokładnie wszystko miksujemy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia składników. Gotową masą napełniamy foremki. Następnie robimy w nich otworki i ostrożnie wyjmujemy z formy.
Masa do nadzienia:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy 3/4 tubki mleka skondensowanego kakaowego. Całość dokładnie mieszamy. Gotowym kremem napełniamy ciasteczka kokosowe. Zakrywamy ostudzonym kruchym ciasteczkiem. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone masło lub margarynę oraz żółtko i odrobinę zielonego barwnika. Szybko zarabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka o średnicy większej niż podstawa ciasteczek kokosowych. Pieczemy w 190 st przez 15 minut. Studzimy.
Masa kokosowa:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko skondensowane i dokładnie wszystko miksujemy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia składników. Gotową masą napełniamy foremki. Następnie robimy w nich otworki i ostrożnie wyjmujemy z formy.
Masa do nadzienia:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy 3/4 tubki mleka skondensowanego kakaowego. Całość dokładnie mieszamy. Gotowym kremem napełniamy ciasteczka kokosowe. Zakrywamy ostudzonym kruchym ciasteczkiem. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować.