WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciastka maszynkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciastka maszynkowe z mąki pszennej i mąki owsianej, z dodatkiem wiórków kokosowych. Są pyszne i chrupiące.

Ciastka maszynkowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciastka maszynkowe

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 100g masła
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Ciastka maszynkowe

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortowa, mąkę owsiana, cukier puder, cukier waniliowy, proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Wymieszać. Wbić jajko. Dodać pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.

W maszynce do mięsa zamontować nakładkę do ciastek. Wkładać porcje ciasta i formować ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzić na kratce.

Ciastka maszynkowe
Ciastka maszynkowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciastka maszynkowe
Uformowane ciastka ułożone na blaszce do pieczenia
Ciastka maszynkowe
Zagniecione ciasto pszenno-owsiane na ciastka
Ciastka maszynkowe
Masło i jajko dodane do składników sypkich
Ciastka maszynkowe
Składniki sypkie

Tagi:

okazje ciastka