Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasteczka z kaszy gryczanej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Są naprawdę pyszne, delikatnie kruche oraz jednocześnie odrobinę miękkie i cudownie pachną waniliowym aromatem. Jeśli nie przepadacie za kaszą gryczaną to spokojnie, ponieważ składnik główny nie jest wyczuwalny!

Ciasteczka z kaszy gryczanej

Składniki:

Ciasteczka z kaszy gryczanej

1 niewielka blaszka - do około 20 sztuk:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 40 g masła/margaryny
  • 100 g cukru (u mnie ksylitol)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (płaska)
  • kilka kropel aromaty waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo (opcjonalnie):

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z kaszy gryczanej

Masa:

Ciasteczka z kaszy gryczanej
Masę naciastka należy wyrobić za pomocą dłoni.

Składniki ciasteczek należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać dłońmi do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasteczka:

Ciasteczka z kaszy gryczanej
Można przygotować ciastka o dowolnych kształtach.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 4-5 mm, a następnie wykrawać z niego ciasteczka o dowolnych kształtach.
Całość umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka z kaszy gryczanej
Gotowe ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone można polać miodem i posypać orzechami.
(Bez dodatków również są pyszne.)