ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciastka francuskie z ananasem, cynamonem i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, aromatyczne, orzeźwiające na szybko ciastka francuskie z plastrami ananasa, cynamonem, dżemem.

Ciastka francuskie z ananasem, cynamonem i dżemem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka francuskie z ananasem, cynamonem i dżemem

 

  • ciasto francuskie 2 rolki,
  • dżem porzeczkowo-śliwkowy niskosłodzony 400 gram,
  • kisiel brzoskwiniowy 1 opakowanie,
  • ananas świeży 1 sztuka,
  • cynamon - ile potrzeba,
  • cukier 12 łyżeczek,
  • woda zimna do posmarowania ciasta,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z ananasem, cynamonem i dżemem

ETAP 1:

Francuskie z ananasem,cynamonem,dżemem
Dżem smakowo dodajemy jaki lubimy i jaki mamy.

Dżem mój domowy porzeczko-śliwkowy wymieszać (lub inny niskosłodzony) z kisielem i mieszając cały czas aby się nie przypalił na dnie garnka i zagotować do zagęszczenia i dobrze wystudzić, jeśli dżem jest gęsty dolać trochę wody do wymieszania z kisielem.

ETAP 2:

Francuskie z ananasem,cynamonem,dżemem
Nóż powinien być bardzo ostry i jednym ruchem ścinać od góry do dołu.

Odciąć dwa końce ananasa, postawić na talerzu i ostrym nożem ścinać z łupiny, potem jeszcze raz pościnać do czystego ananasa i pokroić na 0,5 cm plastry.

ETAP 3:

Francuskie z ananasem,cynamonem,dżemem
Dżem z kisielem jest gęsty i nie puści soku.

Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, podzielić na 6 porcji, na każdy nałożyć porcję dżemu kisielowego.

ETAP 4:

Francuskie z ananasem,cynamonem,dżemem

Plastry ananasa układać na dżemie, posypać cynamonem.

ETAP 5:

Francuskie z ananasem,cynamonem,dżemem

Rogi ciasta do góry złożyć, posmarować ciasto zimną wodą, posypać cynamonem i cukrem.

ETAP 6:

Francuskie z ananasem,cynamonem,dżemem

Piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie na termoobiegu na 160 C piec z 10 minut.

ETAP 7:

Francuskie z ananasem,cynamonem,dżemem

Ciastka dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.