Sposób przygotowania:
Ciastka francuskie z ananasem, cynamonem i dżememETAP 1:
Dżem mój domowy porzeczko-śliwkowy wymieszać (lub inny niskosłodzony) z kisielem i mieszając cały czas aby się nie przypalił na dnie garnka i zagotować do zagęszczenia i dobrze wystudzić, jeśli dżem jest gęsty dolać trochę wody do wymieszania z kisielem.
ETAP 2:
Odciąć dwa końce ananasa, postawić na talerzu i ostrym nożem ścinać z łupiny, potem jeszcze raz pościnać do czystego ananasa i pokroić na 0,5 cm plastry.
ETAP 3:
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, podzielić na 6 porcji, na każdy nałożyć porcję dżemu kisielowego.
ETAP 4:
Plastry ananasa układać na dżemie, posypać cynamonem.
ETAP 5:
Rogi ciasta do góry złożyć, posmarować ciasto zimną wodą, posypać cynamonem i cukrem.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie na termoobiegu na 160 C piec z 10 minut.
ETAP 7:
Ciastka dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.