Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciastka owsiane z pistacjami i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka idealnie łączą słodką czekoladę z lekko słonymi pistacjami, a do tego obłędnie pachną! Polecam.

Ciastka owsiane z pistacjami i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka owsiane z pistacjami i czekoladą

Około 20 sztuk:

  • 2 szklanki mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (płaska)
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady/czekoladowych groszków
  • 1/3 szklanki posiekanych pistacji

Sposób przygotowania:

Ciastka owsiane z pistacjami i czekoladą

Masa:

Ciastka owsiane z pistacjami i czekoladą
Mąkę owsianą można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić (np. malakserem lub w młynku do kawy) zwykłe płatki owsiane.

W pierwszej misce należy połączyć mąkę owsianą z sodą, a w drugiej przez 1-2 minuty - siemię lniane, mleko, cukier i olej.
Wszystko razem wmieszać. Na końcu dodać posiekaną czekoladę oraz pistacje.

Formowanie:

Ciastka owsiane z pistacjami i czekoladą
Ciasteczka najlepiej formować zwilżonymi dłońmi.

Z masy formować kuleczki o wielkości przypominającej małego orzecha włoskiego. Kulki należy od razu układać na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciastek nie spłaszczać i obowiązkowo układając zachować duże odstępy - ciasteczka dość sporo rozpłyną się na boki.

Pieczenie:

Ciastka owsiane z pistacjami i czekoladą
Ciasteczka początkowo będą bardzo miękkie, ale stygnąc stwardnieją.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni i odstawić do wystygnięcia - stygnąc stwardnieją i staną się kruche.