Sposób przygotowania:
Sok jabłkowy na zimęGotowanie jabłek
Jabłka dokładnie umyć, nie obierać. Pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne.
Do garnka wrzucamy owoce, wlewamy litr wody i wsypujemy cukier. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Stawiamy na gazie od czasu do czasu mieszając. Gotujemy 15 minut.
Podczas gotowania można dosypać odrobinę cynamonu czy innych aromatycznych przypraw.
Przecedzanie
Zawartość garnka przecedzamy przez sito do naczynia, najlepiej miski z dzióbkiem.
Rozlewanie
Jabłka z sitka wyrzucamy, natomiast sok przelewamy do butelek. Mocno dokręcamy.
Pasteryzacja
Wkładamy do garnka wyścielonego ściereczką i pasteryzujemy 10 minut.
Gorące butelki wyciągamy i odwracamy do góry dnem. Gdy wystygną- odstawiamy do chłodnej spiżarki.