Sposób przygotowania:
Sok jabłkowy na zimęGotowanie jabłek

Jabłka dokładnie umyć, nie obierać. Pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne.
Do garnka wrzucamy owoce, wlewamy litr wody i wsypujemy cukier. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Stawiamy na gazie od czasu do czasu mieszając. Gotujemy 15 minut.
Podczas gotowania można dosypać odrobinę cynamonu czy innych aromatycznych przypraw.
Przecedzanie

Zawartość garnka przecedzamy przez sito do naczynia, najlepiej miski z dzióbkiem.
Rozlewanie

Jabłka z sitka wyrzucamy, natomiast sok przelewamy do butelek. Mocno dokręcamy.
Pasteryzacja

Wkładamy do garnka wyścielonego ściereczką i pasteryzujemy 10 minut.
Gorące butelki wyciągamy i odwracamy do góry dnem. Gdy wystygną- odstawiamy do chłodnej spiżarki.