Dawid

Dawid

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Sok jabłkowy na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Genialny sposób zasłoikowania smaku pysznych soczystych jabłek. Gasi pragnienie. Jest szybki w przygotowaniu. Z podanej ilości wychodzi 5 małych butelek (po sklepowych "Kubusiach" i tego typu sokach.

Sok jabłkowy na zimę

Składniki:

Sok jabłkowy na zimę

Na sok:

  • 5 średnich jabłek
  • 0,5 kg cukru (lub więcej- do 1 kg)
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 litr wody
  • ewentualnie cukier cynamonowy, cytrynowy,cynamon

Sposób przygotowania:

Sok jabłkowy na zimę

Gotowanie jabłek

Sok jabłkowy na zimę
Gotowanie jabłek z cukrem w litrze wody.

Jabłka dokładnie umyć, nie obierać. Pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne.

Do garnka wrzucamy owoce, wlewamy litr wody i wsypujemy cukier. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Stawiamy na gazie od czasu do czasu mieszając. Gotujemy 15 minut.

Podczas gotowania można dosypać odrobinę cynamonu czy innych aromatycznych przypraw.

Przecedzanie

Sok jabłkowy na zimę
Przecedzamy owoce przez sitko,do miski lub naczynia z dzióbkiem.

Zawartość garnka przecedzamy przez sito do naczynia, najlepiej miski z dzióbkiem.

Rozlewanie

Sok jabłkowy na zimę
Wlewanie gotowego, gorącego soku do butelek.

Jabłka z sitka wyrzucamy, natomiast sok przelewamy do butelek. Mocno dokręcamy.

Pasteryzacja

Sok jabłkowy na zimę
Pasteryzujemy w garnku wyścielonym ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości butelek.

Wkładamy do garnka wyścielonego ściereczką i pasteryzujemy 10 minut.

Gorące butelki wyciągamy i odwracamy do góry dnem. Gdy wystygną- odstawiamy do chłodnej spiżarki.