Sposób przygotowania:
Ciastka z pestek dyniPestki:
Pestki nieprażone należy najpierw uprażyć na suchej patelni, a następnie po ostudzeniu zmielić na grubszą mączkę.
(Ja użyłam malaksera, ale można też użyć młynka do kawy.)
Masa:
Jedne całe jajko z żółtkiem oraz cukrem ubić na puszystą masę.
Dodać zmielone pestki i sól.
Całość dokładnie wymieszać dłonią.
Formowanie:
Z masy należy uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą z nich spłaszczyć do grubości 1-1-5 cm i przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem:
Wierzch ciastek posmarować pozostawionym białkiem oraz posypać dodatkowymi pestkami dyni.
Pieczenie:
Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
(Ciasteczek nie należy za długo trzymać w piekarniku, ponieważ będą za twarde.)