Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciastka z pestek dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka posiadają delikatnie miękki środek i chrupiący wierzch, oraz ten kuszący smak pestek dyni!

Ciastka z pestek dyni

Składniki:

Ciastka z pestek dyni

Około 12 sztuk:

  • 250 g pestek dyni (łuskanych)
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 1/3 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciastka z pestek dyni

Pestki:

Ciastka z pestek dyni
Pestek nie mielić namiał, mogą być grubsze kawałki.

Pestki nieprażone należy najpierw uprażyć na suchej patelni, a następnie po ostudzeniu zmielić na grubszą mączkę.
(Ja użyłam malaksera, ale można też użyć młynka do kawy.)

Masa:

Ciastka z pestek dyni
Masa powinna być dokładnie połączona za pomocą dłoni.

Jedne całe jajko z żółtkiem oraz cukrem ubić na puszystą masę.
Dodać zmielone pestki i sól.
Całość dokładnie wymieszać dłonią.

Formowanie:

Ciastka z pestek dyni

Z masy należy uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą z nich spłaszczyć do grubości 1-1-5 cm i przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem:

Ciastka z pestek dyni
Wierzch można wzbogacić także o uulubione dodatki.

Wierzch ciastek posmarować pozostawionym białkiem oraz posypać dodatkowymi pestkami dyni.

Pieczenie:

Ciastka z pestek dyni
Początkowo mogą wydawać się delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
(Ciasteczek nie należy za długo trzymać w piekarniku, ponieważ będą za twarde.)


Tagi:

deser ciastka