marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka z serkiem pleśniowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki na ciasto kruche wyrobić i zagnieść na stolnicy w kulę.Schłodzić,rozwałkować, wykrawać foremkami kształty.Kłaść na blachę.Piec 20m

Ciastka z serkiem pleśniowym.

Składniki:

Ciastka z serkiem pleśniowym.

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 150 g.masła,
  • 3-4 trójkąciki serków pleśniowych z ziołami,
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do wyłożenia blachy.

Sposób przygotowania:

Ciastka z serkiem pleśniowym.
Serki pleśniowe wypakować ze sreberek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę,posiekać z niecałą kostką masła na wiórki,zsunąć na stosik,zrobić dołek,wlać żółtka oddzielone od białek,dodać śmietanę,szczyptę soli,bo serki mogą być też słone.Wyrabiać i zagnieść wszystko w kulę,włożyć do woreczka foliowego.Schłodzić 30-40 min.Po wyjęciu rozwałkować.Piekarnik nagrzać do 200 st.C,blachę wysmarować resztką masła,wyłożyć pergaminem do pieczenia lub folią aluminiową.Z rozwałkowanego ciasta wykrawać foremkami kształty i układać na blasze.Wstawić do piekarnika i piec ok.15-20 min.Po upieczeniu wyjąć blachę i zsunąć ciastka na talerz łopatką lub szczypcami.Smacznego!.