Sposób przygotowania:
Ciastka z serkiem pleśniowym.
Serki pleśniowe wypakować ze sreberek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę,posiekać z niecałą kostką masła na wiórki,zsunąć na stosik,zrobić dołek,wlać żółtka oddzielone od białek,dodać śmietanę,szczyptę soli,bo serki mogą być też słone.Wyrabiać i zagnieść wszystko w kulę,włożyć do woreczka foliowego.Schłodzić 30-40 min.Po wyjęciu rozwałkować.Piekarnik nagrzać do 200 st.C,blachę wysmarować resztką masła,wyłożyć pergaminem do pieczenia lub folią aluminiową.Z rozwałkowanego ciasta wykrawać foremkami kształty i układać na blasze.Wstawić do piekarnika i piec ok.15-20 min.Po upieczeniu wyjąć blachę i zsunąć ciastka na talerz łopatką lub szczypcami.Smacznego!.