Sposób przygotowania:
Ciastka z truskawkamiETAP 1:
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty mniej więcej równej wielkości.
ETAP 2:
Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie układamy na połowie kwadratów. (ja akurat miałam małe truskawki, więc dałam nawet po dwie na jeden kwadrat).
ETAP 3:
Następnie truskawki przykrywamy kwadratami, na które nie kładliśmy truskawek. Boki ciastek zlepiamy za pomocą widelca.
ETAP 4:
Gotowe ciastka układamy na blasze wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy ok. 20 minut (aż się ładnie zrumienią) w temp. 200 stopni.
ETAP 5:
Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy lukier. Przestudzone ciastka maczamy górą w lukrze.