madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciastka ze skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pozostałe po topieniu smalcu skwarki nie bardzo było jak wykorzystać, dlatego powrócił do łask przepis mojej mamy na ciastka z dzieciństwa.

Ciastka ze skwarkami

Składniki:

Ciastka ze skwarkami

 

  • 1/2 kg. maki pszennej
  • 25 dag skwarek
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szkl kwaśnej śmietany
  • 1 skórka z pomarańczy
  • cukier gruby do posypania

Sposób przygotowania:

Ciastka ze skwarkami

Skwarki

Ciastka ze skwarkami
Skwarki mielimy w maszynce do mielenia mięsa

Skwarki mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Ciasto

Ciastka ze skwarkami
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto

Do miski wkładamy wszystkie składniki razem z zmielonymi skwarkami i otartą skórką z pomarańczy i zagniatamy jednolite ciasto. Po zagnieceniu formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki.

Formowanie

Ciastka ze skwarkami
Uformowane ciastka posypujemy cukrem i pieczemy

Schłodzone ciasto formujemy w ciasteczka. Możemy rozwałkować i wykrawać foremką. Ja użyłam maszynki z nakładką i w ten sposób uformowałam ciasteczka. Posypujemy grubym cukrem. Układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu, aż nabiorą złotego koloru.