SUPERPRZEPIS

Szyszki ala biały Lion

  • 2
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Szyszki ala biały Lion

Lion w wersji z białą czekoladą to chyba nasze ulubione batony, ale w takiej domowej wersji są nieco mniej słodkie i wychodzą zdecydowanie taniej.

Składniki:

Szyszki ala biały Lion

 

  • Puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku

 

  • 100g ryżu preparowanego (inaczej dmuchanego;)

 

  • garść orzeszków ziemnych słonych/prażonych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szyszki ala biały Lion

kajmak

Szyszki ala biały Lion
masa musi być zwarta, ale to od was zależy ile dodacie ryżu czy orzeszków

Mleko w puszce wkładamy do wody, tak żeby było przykryte i gotujemy 3 godziny.

Lekko studzimy i otwieramy.

Orzeszki siekamy.

Jeżeli macie gotowy kajmak to trzeba go podgrzać, najlepiej w puszce.

Masę kajmakową przekładamy do dużej miski, wsypujemy 75 g ( 3/4 opakowania) ryżu, orzeszki i dokładnie mieszamy.

Masa ma być gęsta, ale dokładnie połączona.

formowanie

Szyszki ala biały Lion
moja foremka ma 17 cm na 27, przy mniejszej batony bedą wyzsze

Formę 17x 27 cm wykładamy folią spożywczą i przekładamy przygotowaną masę.

Ja od razu podzieliłam masę na batoniki tępą strona noża, posypujemy warstwą ryży i lekko dociskamy.

Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

czekolada

Szyszki ala biały Lion
batoniki po kilku dniach obeschną i przestaną sie lepić

Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodą razem z łyżką mleka i masła.

Batoniki wyciągamy z lodówki i przy pomocy folii z formy.

Jeżeli trzeba rozcinamy połączone brzegi.

Każdy batonik zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na deseczkę lub coś płaskiego czekoladą do góry.

Odstawiamy ponownie do lodówki.

Gdy czekolada zastygnie można batoniki zapakować lub zajadać.

Przechowujemy w lodówce, najlepiej w pojemniku.