zrobtosmacznie

zrobtosmacznie

Kuchcik
[Przepisów: 0]

CIASTO "ANANASEK"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto mega smaczne. Połączenie puszystego biszkoptu z masą ananasową i bezą kokosową. To ciasto znam jeszcze z dzieciństwa a teraz sama postanowiłam je upiec dla swojej rodzinki.

CIASTO "ANANASEK" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

CIASTO "ANANASEK"

 

  • Składniki na biszkopt- forma 24 na 26 cm:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki oleju
  • Składniki na masę ananasową:
  • 1 puszka ananasa (565 g)
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody
  • Składniki na bezę kokosową:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukry
  • 150 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

CIASTO "ANANASEK"
Z podanych składników upiec biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.Następnie dolać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut.
Kolejny etap to masa ananasowa:
Z puszki ananasa do szklanki zlać sok, powinniście otrzymać pełną szklankę soku (jeśli nie dolejcie do pełnej szklanki wody). Sok wlać do garnka, zagotować. W 1/3 szklanki wody wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną. Do gotującego się soku wlać wodę z mąkami, mieszać aż powstanie gęsta masa, wystudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać zimną masę ananasową.
Ananasa w puszki pokroić na drobne kawałki, dodać do masy ananasowej, wymieszać.
Na końcu beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Ucierać do czasu aż w pianie nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Pianę kokosową przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej, w której był pieczony biszkopt). Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 140'C około 45 minut.
Etap układania: biszkopt lekko nasączony wodą z cukrem ( z biszkoptu można lekko skroić wierzch), nastepnie masa ananasowa i na końcu zimna beza kokosowa.
CIASTO "ANANASEK"