Sposób przygotowania:
CIASTO "ANANASEK"
Z podanych składników upiec biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.Następnie dolać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut.
Kolejny etap to masa ananasowa:
Z puszki ananasa do szklanki zlać sok, powinniście otrzymać pełną szklankę soku (jeśli nie dolejcie do pełnej szklanki wody). Sok wlać do garnka, zagotować. W 1/3 szklanki wody wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną. Do gotującego się soku wlać wodę z mąkami, mieszać aż powstanie gęsta masa, wystudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać zimną masę ananasową.
Ananasa w puszki pokroić na drobne kawałki, dodać do masy ananasowej, wymieszać.
Na końcu beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Ucierać do czasu aż w pianie nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Pianę kokosową przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej, w której był pieczony biszkopt). Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 140'C około 45 minut.
Etap układania: biszkopt lekko nasączony wodą z cukrem ( z biszkoptu można lekko skroić wierzch), nastepnie masa ananasowa i na końcu zimna beza kokosowa.
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.Następnie dolać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut.
Kolejny etap to masa ananasowa:
Z puszki ananasa do szklanki zlać sok, powinniście otrzymać pełną szklankę soku (jeśli nie dolejcie do pełnej szklanki wody). Sok wlać do garnka, zagotować. W 1/3 szklanki wody wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną. Do gotującego się soku wlać wodę z mąkami, mieszać aż powstanie gęsta masa, wystudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać zimną masę ananasową.
Ananasa w puszki pokroić na drobne kawałki, dodać do masy ananasowej, wymieszać.
Na końcu beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Ucierać do czasu aż w pianie nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Pianę kokosową przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej, w której był pieczony biszkopt). Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 140'C około 45 minut.
Etap układania: biszkopt lekko nasączony wodą z cukrem ( z biszkoptu można lekko skroić wierzch), nastepnie masa ananasowa i na końcu zimna beza kokosowa.