ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Mannowiec kokosowy jagodowo - truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam ciacho bez pieczenia. Zapewniam, że zniknie w kilka chwil. Jagody, truskawki, kokos to dobrze współgrające smaki.

Mannowiec kokosowy jagodowo - truskawkowy

Składniki:

Mannowiec kokosowy jagodowo - truskawkowy

 

  • 12 herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 12 herbatników kakaowych
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • słoiczek konfitury jagodowej
  • galaretka owoce leśne
  • 300 ml śmietany 30 %
  • łyżeczka cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 6 truskawek

Sposób przygotowania:

Mannowiec kokosowy jagodowo - truskawkowy

ETAP 1:

Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami maślanymi pełnoziarnistymi.

Zagotować mleko. Wsypać kaszę i wiórki kokosowe. Dodać łyżkę masła i cukier. Mieszać i gotować, aż masa zgęstnieje.

Wyłożyć masę na herbatniki i przykryć herbatnikami kakaowymi. Wystudzić.

Konfitury zagrzać w rondelku z dodatkiem ok 1/4 szklanki przegotowanej wody. Dodać galaretkę o smaku owoców leśnych. Mieszać, aż galaretka rozpuści się. Nie gotować.

Wyłożyć na herbatniki kakaowe. Wstawić do lodówki, żeby konfitura stężała.

Śmietanę ubić z dodatkiem łyżeczki cukru pudru. Wymieszać z wcześniej przygotowaną galaretką truskawkową - rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.

Pozostawić w lodówce, żeby masa stężała. Drugą galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu. Tężejącą wylać na wierzch naszego deseru. Wstawić do lodówki.

Po stężeniu poukładać połówki truskawek. Oczywiście truskawki muszą być czyste i suche. Smacznego.