Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Ciasto całoroczne z rabarbarem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto całoroczne ponieważ można je piec przez cały rok z róznymi owocami, sezonowymi i tymi ze słoika.

Ciasto całoroczne z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto całoroczne z rabarbarem

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna ,u mnie Kasia
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego ( nie jest konieczne)
  • szczypta soli

 

  • 500 g oczyszczonego, umytego i pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 2 białka z jajka kurzego ( można użyć większej ilości białek )
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kokosu

Sposób przygotowania:

Ciasto całoroczne z rabarbarem
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Margarynę roztopić w rondelku, lekko przestudzić. Jajka ubijać mikserem, stopniowo dosypywać cukier i szczyptę soli. Jajka powinny być ubite na gęstą, puszystą, gładką masę. Do ubitych jajek dodawać małymi porcjami, na zmianę mąkę i margarynę, delikatnie mieszać ciasto łyżką.Ciasto wylać na blaszkę, na ciasto wyłożyć równomiernie rabarbar. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać z kokosem i taką pianę ułożyć równomiernie na rabarbarze. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40-45 min. Smacznego:)
Ciasto całoroczne z rabarbarem
Upieczone ciasto pokryte pianką kokosową

Tagi:

jajko jajka