Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto, do którego potrzeba trochę szczęścia i cierpliwości. Należy uważać, żeby nie wypłynęło z blaszki po upieczeniu.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 10 sztuk jaja,
  • 1,5 szklanki cukier,
  • 1,5 kostki margaryna,
  • 6 tabliczek czekolada gorzka,
  • 40 ml likier pomarańczowy,
  • 200 ml kremówka

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Cztery gorzkie czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną. Żółtka jaj ucieramy z połową szklanki cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszamy pianę z żółtkami, wlewamy powoli czekoladę i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kremówkę zagotowujemy w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę i likier, mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Krem przelewamy na upieczone ciasto( powinno ono opaść podczas stygnięcia). Odstawiamy do zastygnięcia.