Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 374]

Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto łączy w sobie smak banana, kakao ze słodyczą daktyli - od dzieciństwa uwielbiamy połączenie czekolady i banana - ten przepis pozwala nam wspominać czasy dzieciństwa.

Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe

 

  • tortownica (średnica 18 cm)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia formy)

 

  • Masa daktylowo-bananowa:
  • 200 g migdałów (uprażyć i zmiksować)
  • 200 g daktyli (namoczyć / odcedzić)
  • woda z moczenia daktyli (50 ml)
  • 1,5 banana (dojrzały, pokroić na kawałki)
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka migdałowego (lub innego mleka)
  • 45 g kakao (niesłodzone / proszek)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe
🔘 Daktyle (zamiast daktyli można użyć fig) zalać wrzącą wodą i pozostawić na około 20 minut, aby łatwiej było je zmiksować (wodę z moczenia, około 50 ml, odlać i zachować). Migdały uprażyć na suchej patelni i zmiksować.

🔘 Masa daktylowo-bananowa: do blendera włożyć namoczone daktyle wraz z 50 ml wody, w której się moczyły. Później dodać banan, wbić jajka, wlać mleko migdałowe, wsypać prażone i zmielone migdały, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą zwartą, kremową masę.

🔘 Teraz masę daktylowo - bananową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej półce przez 40 minut w 170°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po upieczeniu ciasto powinno być zwarte, ale nie twarde. Później ciasto odstawić do ostygnięcia, popruszyć zmielonym erytrytolem (słodzik) wyjąć z formy, pokroić i podawać.
Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe
Teraz ciasto odstawić do ostygnięcia, wyjąć z formy i popruszyć zmielonym erytrytolem (słodzik )
Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej półce przez 40 minut w 170°C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe
Teraz masę daktylowo - bananową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe
Wszystkie składniki zblendować na jednolitą zwartą, kremową masę.
Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe
Później wsypać prażone i zmielone migdały, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól.
Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe
Do blendera włożyć daktyle, banan, wbić jajka i wlać mleko migdałowe.
Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe
Daktyle zalać wrzącą wodą i pozostawić na około 20 minut - migdały uprażyć na suchej patelni.
Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe
Zdrowy, bez mąki i bezcukrowy wypiek, zatem daktyle, migdały, banan i niesłodzony proszek kakao - słodycz owoców wystarczy.