Sposób przygotowania:
Daktylowo - czekoladowe ciasto bananowe
🔘 Daktyle (zamiast daktyli można użyć fig) zalać wrzącą wodą i pozostawić na około 20 minut, aby łatwiej było je zmiksować (wodę z moczenia, około 50 ml, odlać i zachować). Migdały uprażyć na suchej patelni i zmiksować.
🔘 Masa daktylowo-bananowa: do blendera włożyć namoczone daktyle wraz z 50 ml wody, w której się moczyły. Później dodać banan, wbić jajka, wlać mleko migdałowe, wsypać prażone i zmielone migdały, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą zwartą, kremową masę.
🔘 Teraz masę daktylowo - bananową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej półce przez 40 minut w 170°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po upieczeniu ciasto powinno być zwarte, ale nie twarde. Później ciasto odstawić do ostygnięcia, popruszyć zmielonym erytrytolem (słodzik) wyjąć z formy, pokroić i podawać.
🔘 Masa daktylowo-bananowa: do blendera włożyć namoczone daktyle wraz z 50 ml wody, w której się moczyły. Później dodać banan, wbić jajka, wlać mleko migdałowe, wsypać prażone i zmielone migdały, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą zwartą, kremową masę.
🔘 Teraz masę daktylowo - bananową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej półce przez 40 minut w 170°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po upieczeniu ciasto powinno być zwarte, ale nie twarde. Później ciasto odstawić do ostygnięcia, popruszyć zmielonym erytrytolem (słodzik) wyjąć z formy, pokroić i podawać.
lukrowanepierniczki