Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłamiETAP 1:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechami. Dodać do ubitych jajek. Wymieszać. Na koniec wmieszać do ciasta powidła.
Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni (ok. 45 minut). Wystudzić.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę połamaną na kawałki. Posmarować ciasto.
Odstawić do zastygnięcia polewy.
![Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-czekoladowo-orzechowe-z-powidlami-584986.jpg)
![Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-czekoladowo-orzechowe-z-powidlami-584987.jpg)
![Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-czekoladowo-orzechowe-z-powidlami-584988.jpg)
![Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-czekoladowo-orzechowe-z-powidlami-584989.jpg)
![Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-czekoladowo-orzechowe-z-powidlami-584990.jpg)