WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich i powideł śliwkowych, oblane czekoladą.

Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami

 

  • 3 jaja
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 pełne łyżki powideł śliwkowych
  • Polewa:
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 100 g czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami

ETAP 1:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechami. Dodać do ubitych jajek. Wymieszać. Na koniec wmieszać do ciasta powidła.

Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni (ok. 45 minut). Wystudzić.

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę połamaną na kawałki. Posmarować ciasto.

Odstawić do zastygnięcia polewy.

Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami
Ciasto po wystygnięciu polane polewą czekoladową
Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami
Ciasto po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami
Powidła śliwkowe dodajemy do ciasta na koniec
Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami
Mieszanka składników suchych dodane do ciasta
Ciasto czekoladowo - orzechowe z powidłami
Bialka zmiksowane z cukrem i żółtkami