kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Ciasto czekoladowe z gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten deser to połączenie przepisu na gruszki Piękna Helena z Eve's pudding

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki:

Ciasto czekoladowe z gruszkami

 

  • 1 puszka gruszek w syropie 850 g
  • 125 g mąki
  • 25 g kakao w proszku
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 150 g miękkiego masła + trochę do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i natłuść masłem tortownicę o średnicy 24 cm. Odsącz gruszki i ułóż je na dnie tortownicy. Zmieszaj pozostałe składniki w naczyniu malaksera i miksuj aż powstanie dość rzadkie ciasto.Możesz użyć miksera,wtedy zmiksuj kolejno wszystkie mokre i suche składniki. Zalej gruszki ciastem i wstaw do piekarnika na 40 min. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia na 5-10 minut i pokrój na porcje-ja dzielę ciasto na 6 sporych porcji.Podawaj z sosem czekoladowym. Sos czekoladowy: Podgrzej 170 g niesłodzonego mleka skondensowanego,pół tabliczki gorzkiej czekolady i 150 g masy krówkowej.Gdy składniki dobrze się połączą,zdejmij rondelek z ognia,dokładnie przemieszaj i polewaj porcje ciasta.