Sposób przygotowania:
Piernikowo-marchewkowe ciasto z bakaliamiPrzygotowanie marchwi do ciastra:
Marchewkę umyć,obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki do jarzyn.
Przygotowanie ciasta :
Olej ubijać z cukrem ,cukrem waniliowym mikserem na wysokich obrotach przez ok. 15 minut.Następnie dodawać po 1 jajku ciągle ubijając. Następnie stopniowo porcjami dodajemy startą marchewkę.
Zmniejszając obroty miksera dodajemy stopniowo wszystkie suche składniki razem zmieszane i przesiane.Na końcu ciasto delikatnie mieszamy z bakaliami.
Przelewamy do przygotowanej wcześniej blaszki (tradycyjna prostokątna forma). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 i pieczemy przez ok. 50-60 min.
Etap końcowy:
Ciasto po przestudzeniu wyciągamy z blaszki. Polewamy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu polewą z białej czekolady.
Dekorujemy kolorowymi cukierkami,posypką owocową,czekoladowymi serduszkami. Ciasto pozostawiamy do czasu aż polewa zastygnie.
Marika-
Agnieszka Rec