Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Piernikowo-marchewkowe ciasto z bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zwykłe ciasto marchewkowe lekko zmodyfikowane poprzez dodanie do ciasta przyprawy do piernika i bakalii.Polane polewą z białej czekolady smakuje wyśmienicie.

Piernikowo-marchewkowe ciasto z bakaliami

Składniki:

Piernikowo-marchewkowe ciasto z bakaliami

na ciasto:

  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl.oleju słonecznikowego
  • 3 szkl. mąki
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 szkl. startej (świeżej ,obranej) marchwi na drobnych oczkach tarki
  • 1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 1/3 szkl. żurawiny
  • 1/4 szkl. posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 1-2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej lub z cytryny

Dodatkowo:

  • gotowa biała polewa czekoladowa,
  • kolorowe cukierki typu lentilki ,
  • czekoladowe serduszka,
  • posypka owocowa do ozdoby

Sposób przygotowania:

Piernikowo-marchewkowe ciasto z bakaliami

Przygotowanie marchwi do ciastra:

Piernikowo-marchewkowe ciasto z bakaliami
Marchewkę należy zetrzeń na drobnych oczkach

Marchewkę umyć,obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki do jarzyn.

Przygotowanie ciasta :

Piernikowo-marchewkowe ciasto z bakaliami
Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast

Olej ubijać z cukrem ,cukrem waniliowym mikserem na wysokich obrotach przez ok. 15 minut.Następnie dodawać po 1 jajku ciągle ubijając. Następnie stopniowo porcjami dodajemy startą marchewkę.

Zmniejszając obroty miksera dodajemy stopniowo wszystkie suche składniki razem zmieszane i przesiane.Na końcu ciasto delikatnie mieszamy z bakaliami.

Przelewamy do przygotowanej wcześniej blaszki (tradycyjna prostokątna forma). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 i pieczemy przez ok. 50-60 min.

Etap końcowy:

Piernikowo-marchewkowe ciasto z bakaliami
Ciasto po wystygnięciu polewamy polewą i dekorujemy cukrowymi ozdobami

Ciasto po przestudzeniu wyciągamy z blaszki. Polewamy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu polewą z białej czekolady.

Dekorujemy kolorowymi cukierkami,posypką owocową,czekoladowymi serduszkami. Ciasto pozostawiamy do czasu aż polewa zastygnie.