Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkamiETAP 1:
Czekoladę połamać na kostki i razem z masłem rozpuścić w garnuszku ustawionym na niewielkim palniku po rozpuszczeniu dolać maślankę i wystudzić.
Całe jajka ubić do białości z dodatkiem cukru i szczypty soli do ubitych jaj dolać masę czekoladowa i połączyć dokładnie przy pomocy robota ustawionego na mniejsze obroty.
Mąkę przesiać i razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą dodać do miski z masą jajeczną, delikatnie ze sobą połączyć przy pomocy łyżki ( mieszamy tylko do połączenia się składników)
ETAP 2:
Tortownicę około 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i przelać całe ciasto.
ETAP 3:
Śliwki umyć i wyjąc z nich pestki, następnie ułożyć na wierzchu ciasta ( skórka do ciasta), pieczemy w temp. 170 st około 60 minut do suchego patyczka.
Przed podaniem ciasto ozdabiamy cukrem pudrem.
SylaUla
biedroneczki