iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem śliwek o nieznanej mi nazwie, ale bardzo smacznych :)

Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami

ciasto:

  • 1 szklanka -250 ml
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 20 dag czekolady u mnie mleczna
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami

ETAP 1:

Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami
Masę czekoladową dolewamy do masy jajecznej.

Czekoladę połamać na kostki i razem z masłem rozpuścić w garnuszku ustawionym na niewielkim palniku po rozpuszczeniu dolać maślankę i wystudzić.

Całe jajka ubić do białości z dodatkiem cukru i szczypty soli do ubitych jaj dolać masę czekoladowa i połączyć dokładnie przy pomocy robota ustawionego na mniejsze obroty.

Mąkę przesiać i razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą dodać do miski z masą jajeczną, delikatnie ze sobą połączyć przy pomocy łyżki ( mieszamy tylko do połączenia się składników)

ETAP 2:

Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami
Ciasto przelewamy do niedużej formy do pieczenia.

Tortownicę około 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i przelać całe ciasto.

ETAP 3:

Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami
Śliwki układamy skórką do dołu bez wciskania w ciasto.

Śliwki umyć i wyjąc z nich pestki, następnie ułożyć na wierzchu ciasta ( skórka do ciasta), pieczemy w temp. 170 st około 60 minut do suchego patyczka.

Przed podaniem ciasto ozdabiamy cukrem pudrem.