Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkamiETAP 1:
![Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-czekoladowe-z-maslanka-i-sliwkami-540445.jpg)
Czekoladę połamać na kostki i razem z masłem rozpuścić w garnuszku ustawionym na niewielkim palniku po rozpuszczeniu dolać maślankę i wystudzić.
Całe jajka ubić do białości z dodatkiem cukru i szczypty soli do ubitych jaj dolać masę czekoladowa i połączyć dokładnie przy pomocy robota ustawionego na mniejsze obroty.
Mąkę przesiać i razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą dodać do miski z masą jajeczną, delikatnie ze sobą połączyć przy pomocy łyżki ( mieszamy tylko do połączenia się składników)
ETAP 2:
![Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-czekoladowe-z-maslanka-i-sliwkami-540446.jpg)
Tortownicę około 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i przelać całe ciasto.
ETAP 3:
![Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-czekoladowe-z-maslanka-i-sliwkami-540447.jpg)
Śliwki umyć i wyjąc z nich pestki, następnie ułożyć na wierzchu ciasta ( skórka do ciasta), pieczemy w temp. 170 st około 60 minut do suchego patyczka.
Przed podaniem ciasto ozdabiamy cukrem pudrem.
SylaUla
biedroneczki