Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z truskawkami
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami. Dodajemy po jednym żółtku, wodę oraz partiami przesiane sypkie składniki.
Do powstałego ciasta dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( moja miała średnicę 28 cm), a na wierzchu układamy umyte, osuszone i pozbawiona szypułek truskawki.
Ciasto pieczemy przez około 45 minut w 180 st. Upieczone dokładnie studzimy.
Galaretkę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, tylko dajemy mniej wody.
Krem przygotowujemy wg opisu na opakowaniu ( miał być domowej roboty, ale budyń się nie spisał i trzeba było coś na szybko wykombinować ). Powstały krem wykładamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane układamy na kremie. Na wierzch wylewamy zimną galaretkę. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała.
Można kroić i podawać.
Do powstałego ciasta dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( moja miała średnicę 28 cm), a na wierzchu układamy umyte, osuszone i pozbawiona szypułek truskawki.
Ciasto pieczemy przez około 45 minut w 180 st. Upieczone dokładnie studzimy.
Galaretkę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, tylko dajemy mniej wody.
Krem przygotowujemy wg opisu na opakowaniu ( miał być domowej roboty, ale budyń się nie spisał i trzeba było coś na szybko wykombinować ). Powstały krem wykładamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane układamy na kremie. Na wierzch wylewamy zimną galaretkę. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała.
Można kroić i podawać.
BozenaMatuszczyk
misia5
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ciasto Ci się podoba :)