Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Ciasto krówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne miodowe ciasto z kremem i masą kajmakową. Doskonały wypiek na uroczystości rodzinne. Ciasto krówka cieszy się dużą popularnością u mnie w domu.

Ciasto krówka

Składniki:

Ciasto krówka

na ciasto

na krem

  • 500 ml śmietany 30%
  • 400 g masy kajmakowej
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g śmietanfixu
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto krówka
Cukier trzcinowy i wodę zagotowuję. Studzę. Jajka ubijam z cukrem białym na puszystą masę.

Do masy dodaje wolnym strumieniem syrop cukrowy. Miksuję. Do masy dodaje przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Masę przelewam do tortownicy. Piekę około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Ciasto kroję na pół. Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję.

Na pierwszy blat ciasta smaruję 1/2 masy kajmakowej. Nakładam 1/2 kremu. Przykrywam drugim blatem ciasta. Na wierzchu ciasta smaruję pozostałą masę kajmakową i krem. Chłodzę w lodówce przez godzinę.

Tagi:

deser ciasto