Sposób przygotowania:
Ciasto "Pijak"
Na pierwsze ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Do masy dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Na ciasto drugie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Do masy dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, mak i aromat. Miksujemy. Pieczemy w tej samej formie co ciasto pierwsze przez 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem waniliowy: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 150 ml mleka rozpuszczamy obie maki i budyń.
Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy partiami zimny budyń. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Nasączenie: Mieszamy ciepłą wodę z likierem wiśniowym.
Pierwsze ciasto nasączamy, następnie smarujemy dżem wiśniowy. Na dżemie smarujemy 1/2 kremu. Na kremie układamy ciasto drugie z makiem i wiórkami kokosowymi. Na cieśnie drugim smarujemy 1/2 kremu.
Na kremie układamy okrągłe biszkopty nasączone w likierze i wodzie. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy. Polewamy nią wierzch ciasta. Chłodzimy około godziny w lodówce.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Na ciasto drugie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Do masy dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, mak i aromat. Miksujemy. Pieczemy w tej samej formie co ciasto pierwsze przez 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem waniliowy: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 150 ml mleka rozpuszczamy obie maki i budyń.
Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy partiami zimny budyń. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Nasączenie: Mieszamy ciepłą wodę z likierem wiśniowym.
Pierwsze ciasto nasączamy, następnie smarujemy dżem wiśniowy. Na dżemie smarujemy 1/2 kremu. Na kremie układamy ciasto drugie z makiem i wiórkami kokosowymi. Na cieśnie drugim smarujemy 1/2 kremu.
Na kremie układamy okrągłe biszkopty nasączone w likierze i wodzie. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy. Polewamy nią wierzch ciasta. Chłodzimy około godziny w lodówce.