iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1293]

Sernik na zimno z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik wychodzi troszkę mały, ale jest wystarczająco duży na rodzinny podwieczorek, polecam bo jest pyszny.

Sernik na zimno z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z wiśniami

spód ciasta:

  • 15 dag dowolnych ciastek typu markiza
  • 4 dag stopionego masła

masa serowa:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • około 3/4 szklanki wiśni bez pestek

dodatkowo:

  • 1 szklanka wiśni bez pestek
  • 1 galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z wiśniami
Ciastka razem z kremem którym są przełożone zmiksować na proszek, stopić masło i dodać do ciastek, dokładnie wymieszać. Małą tortownicę około 20-22 cm średnicy na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć masę z ciastek, dokładnie ugnieść na całej powierzchni i schłodzić w lodówce.  

masa serowa:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i po przestudzeniu dodać do bitej śmietany, dokładnie wymieszać. Ser mascarpone rozetrzeć w misce na gładką masę, dodać śmietanę i delikatnie ze sobą połączyć na koniec dodać wiśnie. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód i ponownie wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcja na opakowaniu do gorącej galaretki dodać wiśnie i odstawić do wystudzenia oraz lekkiego zgęstnienia. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na warstwę sera i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Sernik na zimno z wiśniami
Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na warstwę sera i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.