Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z jabłkami/gruszk polane lukremCiasto i lukier
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier kryształ, cukier wanilinowy. Osobno wymieszać olej, maślankę, jaja. Do suchych składników dodać mokre oraz pokrojone w drobną kostkę jabłka, lub gruszki
i krótko wyrabiać łyżką.
Średnią tortownicę wysmarować tłuszczem i lekko posypać mąką pszenną. Ciasto przełożyć do niej, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Po ostygnięciu ciasto polać lukrem otrzymanym z utartego- cukru pudru, białka, soku z cytryny.
gosia56
eliza135
gusia1000
Di bloguje
gusia1000
BozenaMatuszczyk
gusia1000