gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Ciasto czekoladowe z jabłkami/gruszk polane lukrem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Znakomite proste ciasto czekoladowe z jabłkami, lub gruszkami, które zawsze się udaje i robi się je bardzo szybko.

Ciasto czekoladowe z jabłkami/gruszk polane lukrem

Składniki:

Ciasto czekoladowe z jabłkami/gruszk polane lukrem

Ciasto :

  • 250 g maki tortowej,
  • 200 g cukru kryształu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 200 ml oleju,
  • 220 ml maślanki,
  • 3 jajka,
  • 2 duże jabłka, lub gruszki,
  • tłuszcz do smarowania tortownicy,
  • mąka pszenna do obsypania tortownicy.

Lukier :

  • 1 białko,
  • sok z pół cytryny,
  • 2 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z jabłkami/gruszk polane lukrem

Ciasto i lukier

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.


Mąkę i kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier kryształ, cukier wanilinowy. Osobno wymieszać olej, maślankę, jaja. Do suchych składników dodać mokre oraz pokrojone w drobną kostkę jabłka, lub gruszki
i krótko wyrabiać łyżką.


Średnią tortownicę wysmarować tłuszczem i lekko posypać mąką pszenną. Ciasto przełożyć do niej, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 55 minut do tzw. „suchego patyczka”.


Po ostygnięciu ciasto polać lukrem otrzymanym z utartego- cukru pudru, białka, soku z cytryny.