ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto francuskie z serem, truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, łatwe,, szybkie ciasto francuskie z serem i truskawkami, zawsze mam w zamrażalniku zapas ciasta francuskiego na smaczne desery słodkie i słone wypieki.

Ciasto francuskie z serem, truskawkami

Składniki:

Ciasto francuskie z serem, truskawkami

 

  • ciasto francuskie 1 rolka,
  • truskawki świeże lub odmrożone 25 dag,
  • twaróg śmietankowy 50 dag,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • aromat migdałowy 3 krople

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z serem, truskawkami

ETAP 1:

Ciasto francuskie z serem,truskawkami
Truskawki mogą być mrożone, z kompotu lub świeże.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na połówki, jeśli są mrożone to trzeba na sitku odmrozić, z kompotu odsączyć dobrze z soku.

Twaróg śmietankowy (nie trzeba mielić) łyżką dobrze utrzeć z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, aromatem migdałowym.

ETAP 2:

Ciasto francuskie z serem,truskawkami
Na cieście zostawić brzegi do wywinięcia.

Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na środku rozsmarować twaróg, na wierzchu rozłożyć truskawki.

ETAP 3:

Ciasto francuskie z serem,truskawkami
Posmarować można mlekiem, roztrzepanym żółtkiem.

Brzegi ciasta wywinąć na ser zostawiając z 4 cm nie zakryte, ciasto posmarować zimną wodą.

ETAP 4:

Ciasto francuskie z serem,truskawkami
Ciasto musi być mocno wystudzone aby ser był zwarty.

Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić na blaszce.