szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Francuskie drożdżówki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne co nieco do kawy. Gdy nie mamy czasu na tradycyjne drożdżówki, możemy zastąpić ciasto drożdżowe gotowym ciastem francuskim.

Francuskie drożdżówki z serem

Składniki:

Francuskie drożdżówki z serem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kostka twarogu (250 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do lukru

Sposób przygotowania:

Francuskie drożdżówki z serem

Przygotowanie nadzienia

Francuskie drożdżówki z serem
Masą serową posmarować ciasto francuskie.

Twaróg rozdrobnić w miseczce. Dodać do niego żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i masło.

Wymieszać dokładnie na gładką masę.

Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować serową masą.

Przygotowanie drożdżówek

Francuskie drożdżówki z serem

Następnie zrolować wzdłuż dłuższej krawędzi. Pokroić na centymetrowe plastry i ułożyć na blaszce.

Posmarować białkiem, które zostało od żółtka. Piec 20-25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Po przestudzeniu ciasteczka polukrować.