Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąc pestki.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kiedy masa jest puszysta dodajemy jajka oraz jogurt. Miksujemy dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozkładamy wcześniej przygotowane połówki śliwek - skórką w ciasto czyli przekrojem do góry ( lekko je wciskając w ciasto ).
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kiedy masa jest puszysta dodajemy jajka oraz jogurt. Miksujemy dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozkładamy wcześniej przygotowane połówki śliwek - skórką w ciasto czyli przekrojem do góry ( lekko je wciskając w ciasto ).
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
gusia1000