Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kajmakowy sernik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ten sernik jest bardzo pyszny o krówkowym smaku, aksamitny i najlepszy. Polecam na podwieczorek lub dla gości. Smacznego życzę.

Kajmakowy sernik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kajmakowy sernik

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masy krówkowej ( kajmaku )

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 4 kopiaste łyżki masy krówkowej ( kajmaku )
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy

Pianka:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 2 kopiaste łyżki masy krówkowej ( kajmaku )
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kajmakowy sernik
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i masę krówkową, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Dobrze wystudzony sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać.

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym serniku. Dekorujemy posypką. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

5. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:

Na cały sernik zużyjemy jedną puszkę masy krówkowej o wadze 40 dag.

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Kajmakowy sernik
Sernik kajmakowy z pyszną pianką, aksamitny. Smacznego.

Tagi:

sernik