Sposób przygotowania:
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i jabłkami1.
Do przygotowanej miski włożyłam chłodne masło pokrojone na mniejsze części oraz dosypałam cukier demerara oraz cukier waniliowy. Zmiksowałam mikserem.
2.
Wzięłam jajka wiejskie i po jednej sztuce wbijałam do miski jednocześnie miksując.
3.
Bardzo dokładnie miksowałam wszystkie składniki, aż utworzyły jednolitą całość.
4.
Teraz wzięłam gęsty jogurt, który dodałam do ciasta. Najlepiej dodać jogurt typu greckiego. Ponownie wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.
5.
Teraz przesiałam mąkę z sodą oczyszczoną i partiami dodawałam do ciasta. Za każdym razem miksowałam.
6.
Masa będzie dosyć gęsta, ale taka właśnie ma być.
7.
Przygotowałam mała blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie przelałam ciasto. Ewentualnie można je wyrównać łopatką silikonową, jeśli będzie nierówne.
8.
Wzięłam bulkę tartą i posypałam nią ciasto. Posypanie ciasta miało na celu, aby owoce nie poszły na dno.
9.
Umyłam jabłka, obrałam ze skórki i wydrążyłam gniazda nasienne. Później pokroiłam na ósemki i poukładałam na cieście.
10.
Umyłam świeże śliwki, wypestkowałam je i podzieliłam na połówki. Poukładałam je między jabłkami skórką do dołu.
11.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i włożyłam ciasto do upieczenia na około 50 minut.
12.
Kiedy ciasto się upiekło to sprawdziłam patyczkiem. Pozostawiłam je do całkowitego ostudzenia w piekarniku.
13.
Wymieszałam cynamon z cukrem pudrem, a potem posypałam chłodne ciasto. Smacznego !