dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ucierane ciasto z jogurtem, wilgotne, ładnie wyrośnięte i bardzo smaczne. Na wierzchu ułożone są połówki śliwek. Łatwe i dobre sezonowe ciasto.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Składniki:

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Dodać całe jajka, wlać jogurt i olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 21 cm, wyrównać. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki. Układać na wierzchu środkiem do góry.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 40 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.