pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Ciasto bretońskie ( 5 składnikowe )

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bretania to mój ulubiony region Francji. Uwielbiam ich kruche ciasteczka, naleśniki i inne specjały a moje dzieci kochają to ciasto typowo Bretońskie. Robi się je bardzo szybko i potrzebujemy zaledwie 5 składników. Delikatne,wilgotne,idealne.

Ciasto bretońskie  ( 5 składnikowe )

Składniki:

Ciasto bretońskie ( 5 składnikowe )

Na ciasto :

Sposób przygotowania:

Ciasto bretońskie ( 5 składnikowe )
Piekarnik nagrzewamy do 180 C°

Miękkie masło miksujemy z cukrem ( nie za długo) tylko żeby lekko się połączyło.

Dodajemy żółtka jaj i miksujemy aż składniki się połączą.

Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,miksujemy.

Białka ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 50-55 min.

Studzimy na kratce.



Dla zmiany smaku możemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy lub wanilię. 

Tagi:

ciasto babka