Sposób przygotowania:
Ciasto bretońskie ( 5 składnikowe )
Piekarnik nagrzewamy do 180 C°
Miękkie masło miksujemy z cukrem ( nie za długo) tylko żeby lekko się połączyło.
Dodajemy żółtka jaj i miksujemy aż składniki się połączą.
Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 50-55 min.
Studzimy na kratce.
Dla zmiany smaku możemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy lub wanilię.
Miękkie masło miksujemy z cukrem ( nie za długo) tylko żeby lekko się połączyło.
Dodajemy żółtka jaj i miksujemy aż składniki się połączą.
Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 50-55 min.
Studzimy na kratce.
Dla zmiany smaku możemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy lub wanilię.