Sposób przygotowania:
ciasto kruche z nadzieniem
Polecam!!! Na ciepło i na zimno!!! Łatwe, smaczne i tanie!!! Nadzienie może być dowolne, np. sezonowe owoce. Jest to porcja na mała tortownicę; na szeroką blaszkę trzeba podwoić składniki. 1 szklanka krupczatki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej o,5 szklanki cukru (najlepiej pudru ale niekoniecznie) 0,5 kostki margaryny 1 jako 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia cukier waniliowy Sypkie składniki wymieszać, dodać roztopioną margarynę i na końcu całe jajko. Wymieszać, włożyć do zamrażalnika, żeby "zastygło". Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki rozmieszczając je na całej powierzchni - część ciasta odłożyć na kruszonkę - na to wyłożyć nadzienie wg uznania, np. połówki śliwek; starte jabłka; przecier z jabłek z dodatkiem 2 łyżek bułki tartej (ja czasem dodaje suchą galaretkę owocową zamiast bułki);masę serową; masę makową, itp. Na wierzch nadzienia zetrzeć resztę ciasta, tak żeby powstała kruszonka. Piec ok. godziny do zrumienienia.
Lech