Sposób przygotowania:
Ciasto kruche ze śliwkamiPrzygotowanie ciasta:
Sypkie składniki ciasta wysypać na blat lub stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i siekać aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Zrobić kopiec, wbić jaja, wlać aromat i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części (jedna lekko większa od drugiej). Każdą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do zamrażalnika.
Pieczenie ciasta
Wyjąć większą część ciasta. Rozwałkować na podsypanej mąką stolicy. Następnie przenieść do blachy 24x36 cm, wyrównać (można palcami). Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
Nadziewanie ciasta
Ciasto nasmarować równimiernie powidłem. Umyte, osuszone, podzielone na pół śliwki bez pestek ułożyć na cieście. Wyjąć drugą część z zamrażalnika i zetrzeć na ciasto na tarce o grubych oczkach. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 180 stopniach jeszcze 35-40 minut. Smacznego!