Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Ciasto kruche ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe, kruche ciasto z dodatkiem świeżych śliwek, pachnące cynamonem z nutą migdałową. Idealne na imprezę, spotkanie rodzinne, czy do zabrania na piknik.

Ciasto kruche ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 kg śliwek
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche ze śliwkami

Przygotowanie ciasta:

Ciasto kruche ze śliwkami
Kopiec uformowany z sypkich składników, masła i jajek

Sypkie składniki ciasta wysypać na blat lub stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i siekać aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Zrobić kopiec, wbić jaja, wlać aromat i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części (jedna lekko większa od drugiej). Każdą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

Pieczenie ciasta

Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciasto ponakłuwane przed zapieczeniem w piekarniku

Wyjąć większą część ciasta. Rozwałkować na podsypanej mąką stolicy. Następnie przenieść do blachy 24x36 cm, wyrównać (można palcami). Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.

Nadziewanie ciasta

Ciasto kruche ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami na surowo przed upieczeniem

Ciasto nasmarować równimiernie powidłem. Umyte, osuszone, podzielone na pół śliwki bez pestek ułożyć na cieście. Wyjąć drugą część z zamrażalnika i zetrzeć na ciasto na tarce o grubych oczkach. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 180 stopniach jeszcze 35-40 minut. Smacznego!