Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Ciasto z malinami, borówkami i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto ucierane, bez użycia miksera. Dziecinnie proste w przygotowaniu, a na pewno zachwyci wszystkich gości.

Ciasto z malinami, borówkami i kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z malinami, borówkami i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z malinami, borówkami i kruszonką

Przygotowanie owoców

Ciasto z malinami, borówkami i kruszonką
Umyte i osuszone owoce gotowe do wyłożenia na cieście

Owoce dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.

Przygotowanie kruszonki

Ciasto z malinami, borówkami i kruszonką
Wyrobiona kruszonka do ciasta z owocami

Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, wsypać cukier trzcinowy i cukier z wanilią. Wyrobić ręcznie palcami kruszonkę. Odsypać szklankę.

Przygotowanie ciasta

Ciasto z malinami, borówkami i kruszonką
Ciasto w tortownicy przed upieczeniem w piekarniku

Do miski dodać pozostałe składniki (poza owocami). Wymieszać dużą łyżką na gładką masę. Masę przelać do tortownicy (średnica 26 cm), wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną.

Wykładanie owoców

Ciasto z malinami, borówkami i kruszonką
Ciasto z owocami przed wysypaniem na nie kruszonki

Na wierzch ciasta wyłożyć owoce, lekko dociskając.

Pieczenie

Ciasto z malinami, borówkami i kruszonką
Ciasto z owocami sezonowymi i kruszonką przed upieczeniem

Wysypać na wierzch kruszonkę i również docisnąć. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto należy studzić w lekko uchylonym piekarniku 15-20 minut. Życzę smacznego.