Sposób przygotowania:
Ciasto mocno czekoladowe
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Dodać do niej palmę i razem roztopić w kąpieli wodnej. Palmę z czekoladą dokładnie wymieszać i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich cukier i razem utrzeć na gęsty krem. Do utartych żółtek stopniowo dodawać roztopioną czekoladę z palmą, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mąkę i wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Trochę piany dodać do masy z czekoladą i delikatnie wymieszać. teraz można dodać resztę piany z białek i ponownie, bardzo delikatnie wymieszać. Średnią tortownicę (ok. 22 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić tortownicę z ciastem. Ciasto piec ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).