Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto mocno czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czekoladę mleczną można zastąpić deserową lub gorzką.

Ciasto mocno czekoladowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto mocno czekoladowe

 

  • 3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 kostki palmy
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Ciasto mocno czekoladowe
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Dodać do niej palmę i razem roztopić w kąpieli wodnej. Palmę z czekoladą dokładnie wymieszać i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich cukier i razem utrzeć na gęsty krem. Do utartych żółtek stopniowo dodawać roztopioną czekoladę z palmą, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mąkę i wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Trochę piany dodać do masy z czekoladą i delikatnie wymieszać. teraz można dodać resztę piany z białek i ponownie, bardzo delikatnie wymieszać. Średnią tortownicę (ok. 22 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić tortownicę z ciastem. Ciasto piec ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
Ciasto mocno czekoladowe
Czekolada roztopiona razem z palmą w kąpieli wodnej.
Ciasto mocno czekoladowe
Żółtka z cukrem ucierane mikserem na gęsty krem.
Ciasto mocno czekoladowe
Krem z żółtek wymieszany z roztopioną z palmą czekoladą.