Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto pierogowe uniwersalne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podstawowy przepis na ciasto pierogowe

Ciasto pierogowe uniwersalne

Składniki:

Ciasto pierogowe uniwersalne

 

  • 3 szkl mąka,
  • 1 szt jajko,
  • 1 szt żółtko,
  • 1 łyżka oliwa,
  • do smaku Sól,
  • 200 ml woda

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pierogowe uniwersalne
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, żółtko, oliwę, szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Podsypać mąką, rozwałkować i kroić według upodobania. Nakładać farsz i zlepiać pierogi.

Tagi:

jajko jajka