Sposób przygotowania:
Ciasto pleśniak ze śliwkami
Z mąki, margaryny, 0,5 szklnki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i żółtek zagnieść kruche ciasto i zamrozić.
Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać przez chwilę, na koniec dodać proszek budyniowy.
Śliwki odsączyć z kompotu.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną blachę,na nią wyłożyć śliwki, zetrzeć trochę ciasta, wyłożyć pianę i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 stop.C. i piec 50 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać przez chwilę, na koniec dodać proszek budyniowy.
Śliwki odsączyć z kompotu.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną blachę,na nią wyłożyć śliwki, zetrzeć trochę ciasta, wyłożyć pianę i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 stop.C. i piec 50 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.