jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto pleśniak ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto ze śliwkami z kompotu

Ciasto pleśniak ze śliwkami

Składniki:

Ciasto pleśniak ze śliwkami

 

  • 3 łyżeczki budyniu bananowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek (białka na pianę)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki węgierki z kompotu.

Sposób przygotowania:

Ciasto pleśniak ze śliwkami
Z mąki, margaryny, 0,5 szklnki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i żółtek zagnieść kruche ciasto i zamrozić.

Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać przez chwilę, na koniec dodać proszek budyniowy.

Śliwki odsączyć z kompotu.

Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną blachę,na nią wyłożyć śliwki, zetrzeć trochę ciasta, wyłożyć pianę i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Wstawić do nagrzanego do 180 stop.C. i piec 50 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

śliwki