SUPERPRZEPIS

Karpatka z musem z kiwi

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Karpatka z musem z kiwi Więcej zdjęć (2)

Klasyczna karpatka z kremem przekładana orzeźwiającym musem ze świeżych owoców kiwi. Pyszna kolorowa karpatka ucieszy oko i nasze podniebienia.

Składniki:

Karpatka z musem z kiwi

 

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 kiwi pokrojone w plastry do dekoracji

Sposób przygotowania:

Karpatka z musem z kiwi

Ciasto

Karpatka z musem z kiwi
ciasto zmiksować z jajkami do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić
do wystudzenia.

Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form, wysmarowanych masłem i oprószonych mąką o wymiarach 24x40 cm.

Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.

Krem

Karpatka z musem z kiwi
do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i ugotować jak budyń

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami i ugotować jak budyń a następnie wystudzić.

Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując, do momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta).

Mus z kiwi

Karpatka z musem z kiwi
kiwi pokroić następnie zblenderować i dodać galaretkę

Obrane kiwi pokroić w drobną kostkę, zblenderować blenderem i zagotować. Wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stęgnięcia.

Składanie ciasta

Karpatka z musem z kiwi
karpatkę składać następująco ciasto krem mus krem i ciasto

Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z kiwi, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem.

Wierzch ciasta udekorować kremem za pomocą szprycy i plastrami kiwi. Wstawić do lodówki.