mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ciasto rogalikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto z rogalików :) .

Ciasto rogalikowe

Składniki:

Ciasto rogalikowe

 

  • 3 podsuszone rogaliki drożdżowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 60g startej czekolady
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 250ml białego wina
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 goździki
  • masło i bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto rogalikowe
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Formę lub blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rogaliki drobno pokruszyć. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru i skórką cytrynową na gładką masą. Ucierając dodawać na zmianę czekoladę, rogaliki i pianę z białek. Masą napełnić formę. Piec 45minut. Przed końcem pieczenia w garnku rozgrzać białe wino z cukrem pudrem, cynamonem i goździkami. Gotowe ciasto wyjąć z formy, przełożyć na głębsze talerzyki deserowe, polać gorącym winem i od razu podawać.