Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 471]

Ciasto śliwkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto śliwkowe wyszło mi przepyszne. Zmodyfikowałam stary przepis dodając do ciasta mielony twaróg i śmietankę 30 %. Jeszcze żadne ciasto ze śliwkami tak wyśmienicie mi nie smakowało.

Ciasto śliwkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto śliwkowe

na ciasto:

  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. śmietany 30% tem. pokojowa
  • 20 dag zmielonego twarogu temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu cytrynowego

dodatkowo:

  • 30 -40 dag śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe

Przygotowanie śliwek:

Ciasto śliwkowe
Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki

Śliwki umyć i pokroić. Przekroić na pół i usunąć pestki.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto śliwkowe
Gdy masa na ciasto będzie puszysta i gęsta dodajemy stopniowo śmietanę i twaróg

Jajka z cukrami ubić na bardzo gęstą i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy śmietanę i twaróg. Gdy wszystko ładnie się połączy dodajemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i parę kropli aromatu cytrynowego. Mieszamy na gładkie ciasto.

Etap końcowy:

Ciasto śliwkowe
Na cieście układamy śliwki skórką do dołu

Do prostokątnej małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast wykładamy przygotowane ciasto. Na wierzchu gęsto układamy śliwki skórką do dołu.

Pieczenie ciasta:

Ciasto śliwkowe
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i posypujemy cukrem pudrem

Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i posypujemy cukrem pudrem.