Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkowePrzygotowanie śliwek:

Śliwki umyć i pokroić. Przekroić na pół i usunąć pestki.
Przygotowanie ciasta:

Jajka z cukrami ubić na bardzo gęstą i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy śmietanę i twaróg. Gdy wszystko ładnie się połączy dodajemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i parę kropli aromatu cytrynowego. Mieszamy na gładkie ciasto.
Etap końcowy:

Do prostokątnej małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast wykładamy przygotowane ciasto. Na wierzchu gęsto układamy śliwki skórką do dołu.
Pieczenie ciasta:

Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i posypujemy cukrem pudrem.
SylaUla
Agnieszka Rec