Sposób przygotowania:
Krucha tarta ze śliwkami i cynamonemWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny w lodówce.
Do pieczenia:
Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wałkujemy na około o średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm.
Na ciasto nakładamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki.
Posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem według uznania. Brzegi tarty lekko podnosimy do góry i formujemy falbankę.
Pieczenie:
Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną studzimy.
Podanie:
Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tartę można pokroić na około 8 porcji.
Śliwki układamy rozcięciem do góry.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)