Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój autorski przepis na mega pyszne ciasto czekoladowe, z dodatkiem śliwek, kremu jajeczno-waniliowego, oblany polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

na ciasto:

na krem:

dodatkowo:

  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • 5 szt. wiśni suszonych w gorzkiej czekoladzie

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przygotowanie śliwek:

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki

Śliwki umyć ,osuszyć . Przekroić na pół i wypestkować.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Na brytfance wyłożyć 1/2 ciasta, ułożyć śliwki skórką do dołu

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą masę.

Ciągle ubijając dodajemy powoli olej. Na koniec mieszamy z przesianymi suchymi składnikami.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 1/2 ciasta. Na cieście układamy śliwki skórką do dołu.

Przykrywamy śliwki drugą połową ciasta.

Pieczenie ciasta:

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy

Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 min.

Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Przygotowanie kremu:

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Na wystudzone ciasto wykładamy krem waniliowy

Jajko,cukry, mleko roztrzepujemy dokładnie w rondelku. Ciągle mieszając na malutkim ogniu doprowadzamy do zgęstnienia kremu. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce masy jajecznej.

Przygotowany krem wykładamy na ciasto.

Etap końcowy:

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Na krem waniliowy wykładamy przygotowaną polewą czekoladową

Przygotowujemy polewą według przepisu na opakowaniu. Polewamy ciasto polewą. Suszone wiśnie w czekoladzie drobniutko siekamy. Posypujemy na jeszcze nie zastygniętą polewę.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało.