Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe ze śliwkamiPrzygotowanie śliwek:
Śliwki umyć ,osuszyć . Przekroić na pół i wypestkować.
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą masę.
Ciągle ubijając dodajemy powoli olej. Na koniec mieszamy z przesianymi suchymi składnikami.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 1/2 ciasta. Na cieście układamy śliwki skórką do dołu.
Przykrywamy śliwki drugą połową ciasta.
Pieczenie ciasta:
Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 min.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Przygotowanie kremu:
Jajko,cukry, mleko roztrzepujemy dokładnie w rondelku. Ciągle mieszając na malutkim ogniu doprowadzamy do zgęstnienia kremu. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce masy jajecznej.
Przygotowany krem wykładamy na ciasto.
Etap końcowy:
Przygotowujemy polewą według przepisu na opakowaniu. Polewamy ciasto polewą. Suszone wiśnie w czekoladzie drobniutko siekamy. Posypujemy na jeszcze nie zastygniętą polewę.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało.