Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto śliwkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Prosty, szybki sposób przygotowania, polecam wszystkim zapracowanym Paniom domu, które cenią swój czas spędzony w kuchni. Ciasto z budyniowym wnętrzem, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna p

Ciasto śliwkowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto śliwkowe

 

  • 500 g gofrów
  • 4 żółtka jajek
  • 4 szk. mleka
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 400 g masła
  • 400 g śliwek suszonych
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe

I

Ciasto śliwkowe
Przygotowujemy masę budyniową oraz moczymy śliwkiŻółtka ubijamy z mlekiem oraz mąkami..

1. Śliwki moczymy w gorącej wodzie następnie odlewamy, osuszamy i drobno kroimy.

2. Żółtka ubijamy z dwiema szklankami mleka oraz z mąkami.

II

Ciasto śliwkowe
Gotujemy budyń do zrobienie masy budyniowej.

3. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną, mieszając błyskawicznie żeby się budyń nie przypalił. Gdy zrobi się nam gęsty odstawiamy i studzimy.

III

Ciasto śliwkowe
miksujemy masło z ostudzonym budyniem.

4. Masło miksujemy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.

IV

Ciasto śliwkowe
przygotowanie spodu ciasta.

5. Dno formy wykładamy goframi.

V

Ciasto śliwkowe
przekładanie ciasta masą budyniową.

6. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy ponownie goframi.

VI

Ciasto śliwkowe
dekorowanie wierchu ciasta.

7. Na gofrach układamy pokrojone śliwki.

VII

Ciasto śliwkowe
przygotowanie polewy

8. Czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną i polewamy wierzch ciasta.

9. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.

VIII

Ciasto śliwkowe

10. Gotowe, smacznego.