Sposób przygotowania:
Ciasto śliwkoweI
1. Śliwki moczymy w gorącej wodzie następnie odlewamy, osuszamy i drobno kroimy.
2. Żółtka ubijamy z dwiema szklankami mleka oraz z mąkami.
II
3. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną, mieszając błyskawicznie żeby się budyń nie przypalił. Gdy zrobi się nam gęsty odstawiamy i studzimy.
III
4. Masło miksujemy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
IV
5. Dno formy wykładamy goframi.
V
6. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy ponownie goframi.
VI
7. Na gofrach układamy pokrojone śliwki.
VII
8. Czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną i polewamy wierzch ciasta.
9. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
VIII
10. Gotowe, smacznego.
biedroneczki
lukrowanepierniczki