Sposób przygotowania:
Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką
1. Rozczyn:
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, olej i utarte jajka. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy do ciasta ciepłego mleka. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Ciasto powinno być mięciutkie i gładkie po wyrobieniu. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
3. Kruszonka:
Składniki kruszonki przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę przekładamy do lodówki na czas wyrośnięcia ciasta.
4. Nadzienie:
Umyte i osuszone borówki rozgniatamy widelcem, wsypujemy budyń w proszku i cukier waniliowy, mieszamy. Nadzienie wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
5. Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykrawamy większe krążki, mniejszą szklanką, dnem, robimy w krążkach wgłębienie, w to wgłębienie nakładamy nadzienie z borówek i posypujemy kruszonką.
6. Pieczenie:
Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni.
7. Podanie:
Upieczone drożdżówki studzimy na metalowej kratce i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 4 blaszki drożdżówek.
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, olej i utarte jajka. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy do ciasta ciepłego mleka. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Ciasto powinno być mięciutkie i gładkie po wyrobieniu. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
3. Kruszonka:
Składniki kruszonki przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę przekładamy do lodówki na czas wyrośnięcia ciasta.
4. Nadzienie:
Umyte i osuszone borówki rozgniatamy widelcem, wsypujemy budyń w proszku i cukier waniliowy, mieszamy. Nadzienie wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
5. Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykrawamy większe krążki, mniejszą szklanką, dnem, robimy w krążkach wgłębienie, w to wgłębienie nakładamy nadzienie z borówek i posypujemy kruszonką.
6. Pieczenie:
Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni.
7. Podanie:
Upieczone drożdżówki studzimy na metalowej kratce i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 4 blaszki drożdżówek.
biedroneczki
Babeczka35
Zgadzam się z Tobą :)
robaczek
Babeczka35
Zgadzam się z Tobą :)
lukrowanepierniczki