ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Babka kakaowa z jabłkami bez miksera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyjątkowo smaczna babka kakaowa z cukierkami w białej i ciemnej czekoladzie i jabłkami. Ciasto jest wilgotne, puszyste.

Babka kakaowa z jabłkami bez miksera Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Babka kakaowa z jabłkami bez miksera

 

  • jajka 6 sztuk "L",
  • cukier 1 szklanka,
  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda 3/4 łyżeczki,
  • kakao 4 łyżki,
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki,
  • mleko 1 szklanka,
  • cukierki 12 sztuk,
  • jabłka 2 sztuki większe,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa z jabłkami bez miksera
Składniki temperatura pokojowa.

Dmiski dodać jajka, cukier i rózgą wymieszać energicznie. Wsypać mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wlać mleko, olej i rózgą połączyć składniki.

Do ciasta wsypać kawałeczki cukierków w białej i ciemnej czekoladzie i wymieszać.

Forma silikonowa z kominkiem 24 cm, ciasto wlać do formy, dodać jabłka pokrojone w kostkę i łyżką wmieszać w ciasto.

Piekarnik nagrzany na 200C grzanie góra/dół. Babkę piec około 55-60 minut do suchego patyczka.

W formie babkę dobrze wystudzić i zimną wyjąc z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Babka kakaowa z jabłkami bez miksera
Skladniki o temperaturze pokojowej powinny być.
Babka kakaowa z jabłkami bez miksera
Cukierki czekoladki w ciemnej i białej czekoladzie.
Babka kakaowa z jabłkami bez miksera
Jabłka obrane ze skórki pokrojone w kosteczkę.
Babka kakaowa z jabłkami bez miksera
Forma silikonowa nie potrzebuje smarowania tłuszczem.
Babka kakaowa z jabłkami bez miksera
Babka kakaowa z jabłkami bez miksera
Babka kakaowa z jabłkami bez miksera