Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto śmietanowe z makiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przekładanie ciasto, które zrobimy bardzo szybko i prosto, nie wymaga dużego wysiłku. Ciasto jest bardzo smaczne, na bazie śmietany z brzoskwiniami. Udekorowane płatkami migdałowi, wygląda pysznie z pewnością podane na imprezy, zachwyci każdego gości

Ciasto śmietanowe z makiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto śmietanowe z makiem

Składniki na ciasto z makiem:

  • 8 białek z jajek
  • 1 szk. cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 7 łyżek maku suchego

Składniki na masę:

Składniki dodatkowe:

  • 250 g dżemu brzoskwiniowego
  • 70 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietanowe z makiem

I

Ciasto śmietanowe z makiem
Przygotowanie jajek, białka ubijamy mikserem w celu zrobienie masy bezowo makowej.

1. Białka ubijamy mikserem z cukrem, solą oraz octem.

II

Ciasto śmietanowe z makiem
przygotowanie mąki i maku oraz połączenie z masą

2. Mąki mieszamy z makiem i mieszając łyżką łączymy z ubitymi białkami. Masę dzielimy na połowę i wylewamy do dwóch form. Pieczemy 20 minut w 180°C.

III

Ciasto śmietanowe z makiem
przygotowanie masy śmietanowej z owocami brzoskwiniami.

3. Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szk. gorącej wody, studzimy.

4. Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy schłodzone galaretki.

5. Brzoskwinie kroimy w kostkę i łączymy z masą, delikatnie mieszając łyżką.

IV

Ciasto śmietanowe z makiem
przekładanie ciasta.

6. Masę wylewamy na ciasto makowe i przykrywamy drugim ciastem z makiem.

V

Ciasto śmietanowe z makiem
dekorowanie ciasta

7. Wierch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy płatkami migdałowymi.

8. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.

VI

Ciasto śmietanowe z makiem

9. Ciasto gotowe.
10. Smacznego