ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1007]

Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, lekkie ciasto ucierane ze śliwkami zielonymi i musem z soku pomarańczowego ze śliwkami.

Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym

 

  • jajka 5 sztuk "L",
  • cukier 1 szklanka,
  • palma miękka 15 dag,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • śliwki zielone 1 kg,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • sok pomarańczowy 1 litr,
  • żelatyna na 1 litr 1 opakowanie,
  • cukier 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym

ETAP 1:

Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.
Wszystkie składniki do ciasta temperatura pokojowa.

Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.

ETAP 2:

Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.
Po wsypaniu mąki ciasto utrzeć nie za długo.

Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładkie dość gęste ciasto.

ETAP 3:

Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.
Ciasto musi być o dość gęstej konsystencji.

Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką.

ETAP 4:

Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.

Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku i nie ma zakalca.

ETAP 5:

Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.

Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić.

ETAP 6:

Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.

Sok pomarańczowy wlać do garnka, wsypać pokrojone drobno pozostałe śliwki, zagotować, wsypać żelatynę, wymieszać jak galaretkę.

ETAP 7:

Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.

Prawie stężały mus wyłożyć na zimne ciasto, schować do lodówki.