Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowymETAP 1:
![Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym. Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-ucierane-sliwkowe-z-musem-sliwkowym-561855.jpg)
Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
ETAP 2:
![Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym. Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-ucierane-sliwkowe-z-musem-sliwkowym-561856.jpg)
Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładkie dość gęste ciasto.
ETAP 3:
![Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym. Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-ucierane-sliwkowe-z-musem-sliwkowym-561857.jpg)
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką.
ETAP 4:
![Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym. Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-ucierane-sliwkowe-z-musem-sliwkowym-561858.jpg)
Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku i nie ma zakalca.
ETAP 5:
![Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym. Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-ucierane-sliwkowe-z-musem-sliwkowym-561859.jpg)
Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić.
ETAP 6:
![Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym. Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-ucierane-sliwkowe-z-musem-sliwkowym-561860.jpg)
Sok pomarańczowy wlać do garnka, wsypać pokrojone drobno pozostałe śliwki, zagotować, wsypać żelatynę, wymieszać jak galaretkę.
ETAP 7:
![Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym. Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowym.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-ucierane-sliwkowe-z-musem-sliwkowym-561861.jpg)
Prawie stężały mus wyłożyć na zimne ciasto, schować do lodówki.