Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane śliwkowe z musem śliwkowymETAP 1:
Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
ETAP 2:
Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładkie dość gęste ciasto.
ETAP 3:
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką.
ETAP 4:
Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku i nie ma zakalca.
ETAP 5:
Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić.
ETAP 6:
Sok pomarańczowy wlać do garnka, wsypać pokrojone drobno pozostałe śliwki, zagotować, wsypać żelatynę, wymieszać jak galaretkę.
ETAP 7:
Prawie stężały mus wyłożyć na zimne ciasto, schować do lodówki.