ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 240]

Domowy kozi twaróg z grzybkiem tybetańskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzybek tybetański dodany do koziego mleka sprawia, ze mleko się szybciej zsiądzie i twarożek smakuje jeszcze lepiej.

Domowy kozi twaróg z grzybkiem tybetańskim  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy kozi twaróg z grzybkiem tybetańskim

 

  • Dwie łyżki grzybka tybetańskiego
  • 5 litrów koziego mleka

Sposób przygotowania:

Domowy kozi twaróg z grzybkiem tybetańskim
Do mleka koziego dodajemy dwie łyżki grzybka tybetańskiego. Kiedy mleko się dobrze zsiądzie stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy delikatnie od czasu do czasu mieszając. Nie może się zagotować.

Twarożek będzie dobry kiedy zauważymy, że serwatka oddzieliła się od skrzepu. Zestawiamy z gazu i zostawiamy jeszcze na godzinę. Po tym czasie przelewamy przez gęste sitko.

Jeśli chcemy twarożek mieć bardziej ścisły, możemy na górę twarogu położyć talerzyk i go obciążyć kamieniem.
Domowy kozi twaróg z grzybkiem tybetańskim.
Do mleka koziego dodajemy dwie łyżki grzybka tybetańskiego.
Domowy kozi twaróg z grzybkiem tybetańskim.
Kiedy mleko się dobrze zsiądzie stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy delikatnie od czasu do czasu mieszając.
Domowy kozi twaróg z grzybkiem tybetańskim.
Twarożek będzie dobry kiedy zauważymy że serwatka oddzieliła się od skrzepu.
Domowy kozi twaróg z grzybkiem tybetańskim.
Po tym czasie przelewamy przez gęste sitko.

Tagi:

biały ser ser