Sposób przygotowania:
Domowy kozi twaróg z grzybkiem tybetańskim
Do mleka koziego dodajemy dwie łyżki grzybka tybetańskiego. Kiedy mleko się dobrze zsiądzie stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy delikatnie od czasu do czasu mieszając. Nie może się zagotować.
Twarożek będzie dobry kiedy zauważymy, że serwatka oddzieliła się od skrzepu. Zestawiamy z gazu i zostawiamy jeszcze na godzinę. Po tym czasie przelewamy przez gęste sitko.
Jeśli chcemy twarożek mieć bardziej ścisły, możemy na górę twarogu położyć talerzyk i go obciążyć kamieniem.
Twarożek będzie dobry kiedy zauważymy, że serwatka oddzieliła się od skrzepu. Zestawiamy z gazu i zostawiamy jeszcze na godzinę. Po tym czasie przelewamy przez gęste sitko.
Jeśli chcemy twarożek mieć bardziej ścisły, możemy na górę twarogu położyć talerzyk i go obciążyć kamieniem.
ajrinwu